Hakaret Suçu
Hakaret Suçu Nedir?
Hakaret oluşturan fiiller sözle olabileceği gibi yazı, görüntü, el ve beden hareketleriyle de bu suçun işlenmesi mümkündür. Nitekim TCK m.125/2 uyarınca bu suçun ileti yoluyla işlenmesi de mümkündür. İleti yoluyla hakaret sms, whatsapp mesajı, telefon görüşmesi, e-posta, mektup ve sosyal medya aracılığıyla olabilir. İleti yoluyla hakaret suçunun doğrudan mağduru muhatap alarak, örneğin mağdura mesaj atılmak suretiyle işlenmesi halinde huzurda hakaret söz konusu olur. İleti yoluyla hakaretin gıyapta işlenmesi için yine en az üç kişiye ulaşması, örneğin ayrı ayrı arayarak ya da en az üç kişinin olduğu tele-konferans yöntemiyle eylem gerçekleşmiş olmalıdır.
Fiil ya da olgu isnat etmek suretiyle hakaretin meydana gelmesi için kişinin fiziksel özellikleri hariç bu eylem veya olgunun ispatlanmamış olması gerekir. Örneğin; bir kimsenin cüzdanını çalmaya çalıştığı esnada faile yönelik hırsız söyleminde bulunulması hakaret oluşturmaz. Sövme, soyut bir değer yargısını niteliğinde olan ve herhangi bir somut eylem ya da olgu içermeyen rencide edici sözlerdir. Bir kimseye fiziksel bir engelini ifade etmek, kötü nitelik veya hastalık yüklemek, yakıştırmada bulunmak sövme suçunu oluşturur. Beddua niteliğindeki sözlerin hakaret oluşturmayacağı genellikle kabul edilir.
Ölmüş kişiye hakaret edilmesi durumunda TCK m.130’da düzenlenen “Kişinin hatırasına hakaret”, Atatürk’ün hatırasına karşı gerçekleştirilen hakaret niteliğindeki eylemler nedeniyle 5816 sayılı “Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun”un 1. maddesindeki suçlar gündeme gelecektir. Hakaret eyleminin yabancı devlet temsilcisine karşı işlenmesi halinde ise TCK m. 342’de düzenlenen suç oluşacaktır.
Hakaret suçu (basit hali) şikayete tabi bir suç olup şikayet süresi hakaret eden ve hakaret fiilinin öğrenildiği tarihten itibaren 6 aydır. Her halükarda şikayet hakkı fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren olağan dava zamanaşımı süresi olan 8 yıl içerisinde kullanılmalıdır. Bu süre içerisinde şikayet hakkı kullanılmadığı takdirde bir daha kullanılması mümkün olmaz. Suçun nitelikli hali olan kamu görevlisine hakaret suçu ile Cumhurbaşkanına hakaret suçu ise şikayete tabi olmadığından Cumhuriyet Savcısı tarafından re’sen soruşturma başlatılır.
Suçun kamu görevlisine karşı işlenmesi haricinde hakaret suçu uzlaştırma prosedürüne tabidir. Dolayısıyla öncelikle bu prosedürün yerine getirilmesi, sonuç alınamadığı takdirde soruşturmaya veya duruma göre kovuşturmaya devam edilmesi gerekir. Hakaret suçu sebebiyle açılan davada görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Hakaret Suçu TCK
Hakaret suçu Türk Ceza Kanununun “Kişilere Karşı Suçlar” başlıklı 8. bölümünde ve 125. maddede düzenlenmiştir. Madde metnini okumak için “TCK 125 Hakaret” başlıklı yazımızı görüntüleyebilirsiniz.
Hakaret Suçu Cezası
Suçun temel şekli olan TCK m.125/1 ile fiilin sesli, yazılı ve görüntülü bir iletiyle işlenmesini konu alan TCK m.125/2 düzenlemelerinde suçun faili, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Bu suç için hapis ve adli para cezasının aynı anda verilmesi mümkün değildir. Hakim karar verirken neden hapis ya da adli para cezası verdiğini belirtmek, dolayısıyla bu hususu gerekçelendirmek mecburiyetindedir.
Suçun nitelikli hallerinin düzenlendiği TCK m.125/3 uyarınca faile verilecek ceza 1 yıldan az olamaz. Bu nitelikli haller;
- Suçun kamu görevlisine karşı ve görevi dolayısıyla işlenmesi,
- Suçun kişinin dini, siyasi, felsefi, sosyal, inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, yaymasından, değiştirmesinden dolayı; mensup olduğu dinin gereklerine uygun davranmasından dolayı işlenmesi,
- Suçun kişinin mensup olduğu dine göre kutsal kabul edilen değerlerden bahisle işlenmesi
şeklindedir.
Hakaret suçu alenen işlendiği takdirde TCK m.125/4’e göre faile verilecek ceza 1/6 oranında arttırılır. Görüldüğü üzere bu düzenlemede aleniyet şartı aranır. Suçun aleni şekilde işlenmesi için fiilin kamuya açık yerlerde gerçekleştirilmesi gerekir. Ayrıca fiilin belirsiz sayıda kişi tarafından görülmesi ve duyulması ihtimalinin bulunması gerekir. Örneğin; bir haber kanalında ya da sokakta sesli bir şekilde hakaret edilmesi durumunda suç aleni şekilde işlenmiş olur ve TCK m. 125/4 hükmü gündeme gelir.
Son olarak TCK m.125/5 düzenlemesine göre kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden ötürü hakaret edilmesi durumunda fiil bütün kurul üyelerine karşı yapılmış sayılacağından zincirleme suç hükümleri uygulanır. Bu durumda zincirleme suçun düzenlenmiş olduğu TCK m.43 uyarınca faile tek bir ceza verilir. Ancak verilecek ceza 1/4’ten 3/4’e kadar arttırılır. Örneğin; kişinin kamu işveren heyetine yönelik hakaret eyleminde bulunması durumunda TCK m. 125/5 gündeme gelir.
Hakaret Davası
Hakaret davası niteliği itibariyle bir ceza davası ve kamu davası niteliğinde olduğundan bu davanın açılması Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görev ve sorumluluğundadır. Kısaca 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 170. maddesine göre hakaret sebebiyle ceza yargılamasına ilişkin kamu davasını açma görevi ve yetkisi Cumhuriyet Savcısına aittir.
CMK Md. 170/2 kapsamında Cumhuriyet Savcısı şikayet üzerine (suç duyurusu) yaptığı soruşturma neticesinde şüphelinin fiilinin TCK Md. 125 kapsamında hakaret suçu niteliğinde olduğuna kanaat getirdiğinde İddianame düzenleyerek Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açar. Dava açıldıktan sonraki aşamaya ise kovuşturma aşaması denilir. Cumhuriyet Savcısı tarafından İddianame düzenlenebilmesi için yeterli şüphenin varlığı aranacaktır.
Hakaret sebebiyle kişilik hakları ihlal edilen kişi ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 25. maddesine göre kişilik hakkını hakaret sebebiyle zedeleyen kişiye karşı hakaret davası niteliğinde maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilecektir. Nitekim TMK Md. 24’e göre; kişilik haklarına yapılan her türlü saldırı hukuka aykırı niteliktedir ve korunması gereken hukuki yarar mevcuttur.
Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu
Cumhurbaşkanına hakaret suçu TCK m. 299’da düzenlenmiş olup bu suç için 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Cumhurbaşkanına hakaretin bağımsız bir suç olarak düzenlenmesi, ülkeyi temsil etmesi dikkate alınarak onun kişiliğine karşı işlenen fiilin devlete karşı işlenmiş sayıldığı düşüncesine dayanmaktadır. Ancak bu düzenleme kişiye özel bir düzenleme olduğundan teoride Anayasa’nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönünde görüşler bulunmaktadır.
TCK 299. maddesinin ikinci fıkrasına göre cumhurbaşkanına hakaretin aleni bir şekilde yapılması halinde verilecek ceza 1/6 oranında arttırılır. Suçun aleni şekilde işlenmesine verilebilecek en büyük ve aynı zamanda sıkça karşılaştığımız örneği fiilin sosyal medya mecraları üzerinden işlenmesidir. Bunun dışında herkesin duyma olasılığı bulunan diğer mecralarda işlenmesi de aleniyete örnektir.
Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılabilmesi belirtilen maddenin son fıkrası uyarınca Adalet Bakanının iznine tabidir.
Sonuç
Hakaret suçu bir kimseye somut bir fiil ya da olgu isnat ederek veya o kişiye sövmek suretiyle kişilik hakkına saldırıda bulunulması durumudur. Hakaret suçu mağdurun yüzüne karşı olabileceği gibi en az üç kişinin toplu veya ayrı ayrı muhattap alınmak şartıyla mağdurun gıyabında da işlenebilir. Mağdurun belirlenebilir olması, eylemin yazı, görüntü, el ve beden hareketleriyle gerçekleştirilmesinin mümkün olması hakaret suçunun özelliklerindendir. Eylemin kamu görevlisine karşı görevinden dolayı veya alenen işlenmesi gibi hakaret suçu için daha fazla cezayı gerektiren nitelikli haller TCK m. 125/3. ve 4. fıkralarda düzenlenmiştir.
Merhabalar….ben özel bı markette bı ürün ayırmıştim bir bayan gelip ayırdığın ürünü aldı ben bunu sordum inkar etti ben de yarım saattir elim de kasada bekliyorum dedi ben de peki oyl e değil ama hakkımı helal etmiyorum siz hepsini alın dedim kasada söylediği onca lafı inkar edip ben öyle demedim sen uyduruyorsun gibi psikolojik şiddet uyguladi ben ödemeyi yaparken bu defa üzerime saldırdı tehditler hakaretler etti kasada söylemiş olduğu herşeyi inkar etti ama kameralar kayıt yaptı bu arada aile yaşantımda kadar dil uzattı beni ağır ithamlarla suçladı üzerine yürüdü araya market çalışanları girdi ben polis çağırdım ama onlar gitti …şimdi ben o kayıtları çıkartıp polise şikayet etsem sonuç alabilirmiyim yani isim soy isim olmadan bulabilirler mi sonra sında dava açsam haklı cikarmiyim çünkü onurumu gururumu özellikle psikolojimi etkileyecek onca hakaret işittim haklı olduğum halde …cevap verirseniz çok sevinirim
Ben bir öğretmenim ve öğretmen arkadaşım tarafından sözlü hakarete uğradım açık alanda ve 5 kişi buna şahit oldu .aptal salak gerizekalı dengesiz ..bu söylemleri başkalarının yanında ve umuma açık bir alanda neredeyse tüm okulun duyabileceği bir yerde yaşadım.hakaret davası açmak istiyorum ?tazminatta talep etmek istiyorum .okulun sınırları içindende laf atmalar devam etti.uyardığım halde ‘ne yapabilirsinki?ne yapacaksın?’… gibi devam etti.nasıl bir yol izlemem gerekir en az 3 şahidim var.yardımcı olursanız sevinirim.tesekkür ederim