Bilişim Suçları Nelerdir? (TCK Kapsamında)
Siber Suçlar İhbar İşlemi Nasıl Yapılır?
Siber suçlar ihbarı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde kurulan İnternet Bilgi İhbar Merkezi (İhbarWeb) aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bu merkez 5651 sayılı Kanun’un 10. maddesinin 4. fıkrasının d) bendi kapsamında kurularak faaliyet göstermektedir.
İhbarWeb üzerinden aşağıda yazılı siber suçlar ihbar edilebilir, şikayetler iletilebilir:
- İntihara yönlendirme (TCK madde 84)
- Çocukların cinsel istismarı (TCK madde 103/1)
- Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (TCK madde 190)
- Sağlık için tehlikeli madde temini (TCK madde 194)
- Müstehcenlik (TCK madde 226)
- Fuhuş (TCK madde 227)
- Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (TCK madde 228)
- 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar
- 7258 sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yer alan suçlar
- Dezenformasyon (7418 sayılı kanun)
Yukarıda yazılı bilişim suçlarına ilişkin şikayetler ve ihbarlar doğrudan İhbarWeb İnternet Sitesi’nden gerçekleştirilebilir. İhbarWeb internet sitesine ulaşmak için şu linke tıklayın: https://www.ihbarweb.org.tr/
Bilişim suçları bakımından konusu yukarıda sayılan suçları barındıran internet yayınının içerik veya yer sağlayıcısının yurt dışında olduğu tespit edildiği takdirde Bilgi Teknoloji Kurumu Başkan’ı tarafından içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı doğrudan verilir.
Bilişim Suçlarında BTK Başkanı’nın Görev ve Sorumluluğu
Bunun yanı sıra, içerik veya yer sağlayıcısı yurtiçinde olsa dahi Çocukların cinsel istismarı, Müstehcenlik, Fuhuş, Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama gibi bilişim suçunu oluşturan içeriğin yayından çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı doğrudan Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkan tarafından verilir.
BTK Başkanı tarafından yukarıda sayılan bilişim suçları sebeplerle verilen içeriğin yayından çıkarılması ve/ veya erişimin engellenmesi kararının konusu olan yayın ayrıca suç oluşturduğu takdirde bu yayını yapanların kimliklerinin belirlenmesi halinde, Başkan tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına ayrıca suç duyurusunda bulunulur.
Ayrıca Özel Hayatın Gizliliğinin İhlali suçunu içeren internet yayınlarında ilgili kişi doğrudan kuruma başvurarak bilişim suçlarını barındıran içeriğe erişimin engellenmesini isteyebilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde başkanın emri üzerine Kurum tarafından doğrudan bilişim suçunu barındıran içeriğin engellenmesi işlemi gerçekleştirilir.
Bilişim suçları bakımından diğer hallerde ise doğrudan adli makamlara başvurularak içeriğin engellenmesi ya da içeriğin yayından çıkarılması talebinde bulunulması gerekmektedir. Bu başvurular, muhatabın içerik sağlayıcı ya da yer sağlayıcı olma durumlarına göre değişiklik gösterebilmektedir.