Vekaletname
Vekaletname nedir? Vekaletname bir kişinin başka bir gerçek ya da tüzel kişiye, kendi adına hareket etme yetkisi veren ve noter tarafından hazırlanan resmi ve yazılı belgedir. Vekil, kendisine vekalet izni veren kişi adına yasal imza yetkisine sahiptir. Vekaletname TBK m. 502’de “Vekalet sözleşmesi, vekilin vekalet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir.” şeklinde tanımlanmıştır. Vekaletname genel ya da sınırlı yetkili olarak verilebilir.
Vekalet Kimlere Verilir?
Vekaletname verilirken vekalet veren şahsın 18 yaşından büyük olması ve akli dengesinin yerinde olması gereklidir. Vekalet veren kişi, vekalet alan kişiye kendi yapacağı işleri yaptırabilir. Örneğin; çekişmeli boşanma davanızda avukatınıza kendi işinizi yaptırmanız için noter huzurunda vekalet verme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Vekaletname Nasıl Verilir?
Vekaletname düzenleme usulü yazılı şekilde olup gerektiğinde iptal edilebilir niteliktedir. Noter, söz konusu belgeyi düzenlerken vekalet verecek olan ve vekalet alacak olan şahsın gerekli bilgilerini (gerekli belgeleri “Vekalet vermek için gerekli belgeler nelerdir?” başlığı altında bulabilirsiniz) alarak vekalet verilecek konuların da belirtildiği bir belge hazırlar. Hazırlanan belge vekalet verecek şahsa imzalatılarak bir nüshası da noterde kalmak üzere hazırlanır. Bu belge gerekli belgelerin tamamlanmasıyla Türkiye’de bulunan tüm noterlerde yapılabilir. Türkçe bilmeyen yabancı vatandaşlar ise noterlerde bulunan yeminli tercümanlar vasıtasıyla iletişim kurabilir. Vekalet verirken vekil olacak kişinin bulunması zaruri değildir.
Vekaletname Nasıl Alınır?
Vekaletname alacak olan kişi, kimlik fotokopisi ve TC kimlik numarası ile ancak vekalet verecek olan kişinin rızasıyla ve noter huzurunda bulunmasıyla bu işlemi gerçekleştirebilecektir. Vekalet alacak kişi tek başına bu işlemi gerçekleştiremeyecektir.
Farklı Bir İlde Bulunan Kişiye Nasıl Vekalet Verilir?
Vekaletname düzenlenirken vekalet verilecek kişinin farklı bir ilde yaşıyor olması halinde, vekil olacak kişinin TC kimlik kartı fotokopisinin vekalet verecek kişiye ulaşması yeterlidir. Bu işlem kargo yoluyla olabileceği gibi daha hızlı ve pratik bir yöntem olan kimlik fotokopisinin tarayıcıdan geçmiş nüshasının mail yoluyla iletilmesi şeklinde de gerçekleştirilebilecektir. Bu şekilde vekalet verecek kişi noter huzurunda bu işlemi yapabilecektir.
Vekalet Vermek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Vekalet vermek için gerekli belgeler şunlardır:
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Vekalet verecek kişinin nüfus cüzdanı ve T.C. kimlik numarası
- Vekil olacak şahsın adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası
- Ayrıca araç satışlarında vekâlet için ruhsat belgesi
- Gayrimenkul işlemleri için tapu belgesi
- Yabancılar için orijinal pasaport ve çevirisi, vergi numarası ve vekalet verecek kişiye ait iki adet vesikalık fotoğraf
Vekaletname Ücreti Ne Kadardır?
Vekaletname ücreti belgede var olan kelime sayısı baz alınarak belirlenir. Dolayısıyla bu belgenin düzenlenmesi için gerekli miktar kelime sayısına, kelime sayısı da belgenin niteliğine göre farklılık gösterecektir. Bu bağlamda net bir miktar belirtememekle birlikte belgenin türüne göre belirli aralıklar vermek mümkündür:
2024 vekaletname ücretleri:
Noterde Genel Vekalet Ücreti | 1.100 TL – 1.300 TL |
Noterde Avukata Verilen Vekalet Ücreti | 1.250 TL |
Noterde Muhasebeciye Verilecek Vekalet Ücreti | 1.200 TL |
Noterde Araç Satışı İçin Verilecek Vekalet Ücreti | 1.500 TL |
Noter İhtarname Ücretleri | 1.150 TL – 1.450 TL |
Vekaletname Nasıl İptal Edilir?
Vekalet verilirken olduğu gibi iptal edilirken de bu işlemin noter huzurunda yapılması gereklidir. İptal işlemi için vekalet verenin vekâlet belgesi ve T.C. kimlik numarası ile notere gitmesi yeterlidir. Belgenin iptali için iki tarafın da noter huzurunda bulunması gerekli değildir. Vekalet veren tarafın hazır bulunmasıyla iptal işlemi (azil) gerçekleşecektir. Noter huzurunda iptal talebini belirten başvuru formunun iptal talep sebebini belirtir biçimde (lüzum üzerine yazılabilir) tam ve eksiksiz doldurulmasıyla bir sonraki aşamaya geçilir. Bu aşamada noter bir azilname düzenler. Böylece iptal işlemi tamamlanmış olur.
Vekaletname Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Vekaletname düzenlendikten sonra vekalet verilmesinin üzerinden zaman geçmesi ve hatırlanamaması hayatın olağan akışında oldukça yaygın bir durumdur. Uzun zaman önce verilmiş ve unutulmuş bir vekalet, ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sebeptendir ki söz konusu belge düzenlendikten bir süre sonra bu işlemin sorgulanması önemlidir. Sorgulama işlemi noterde yapılabileceği gibi son zamanlardaki teknolojik gelişmelerde birlikte e-Devlet üzerinden de yapılabilir hale gelmiştir. Böylece artık notere gitmeden de işlemin gerçekleşmesi mümkündür.
E-devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için öncelikle e-devlet şifresi bulunmalıdır. Platformuna giriş Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve e-devlet şifresi ile yapılmaktadır. Kişi E-devlet şifresine sahip değilse Posta ve Telgraf Teşkilatına (PTT’ye) başvurulması yeterlidir. Herhangi bir PTT şubesine ulaşılması durumunda e-devlet şifresi talebinde bulunulabilecektir. Talebin ardından şifre aynı gün zarf içerisinde talep edene verilecektir.
E-devlet şifresinin alınmış ancak unutulmuş olması halinde buradan e-devlet platformunda kayıtlı telefon numarası ile şifre yenilenebilecektir.
- e-Devlet platformuna giriş yapıldıktan sonra
- Arama butonuna vekalet yazılıp “kişi vekaletnameleri sorgulama” sekmesi seçilir.
- Bu alanda vermiş olduğunuz vekaletnameler kısmında daha önce verilen tüm vekaletleri görüntüleyebilirsiniz. E-devlet yönlendirmesiyle “VEKALET BİLGİLERİ” alanından vekalet işlemlerine dair tüm detaylar görüntülenebilir.
Vekaletname Çeşitleri Nelerdir?
Belli başlı vekaletname türleri şunlardır:
- Genel,
- Tapuda yapılacak işlemlere dair,
- Veraset ilamı ve intikal işlemlerine ilişkin,
- Tanıma ve tenfize ilişkin,
- Gayrimenkul alım ve satımına ilişkin,
- Boşanma davası açmaya açılmış olan boşanma davasını kabul etme yetkisi veren,
- İpotek kurmak üzere yetkilendirilmiş,
- Şirketler tarafından verilen,
- Şirketlerde hisse devrine ilişkin,
- Satış vaadi yapmak için verilecek
Genel Vekaletname
Genel vekaletname vekalet verenin vekili kendi adına tasarrufta bulunabilmesi için yetkili kılmasıyla meydana gelir. Bu vekâlet çeşidinde, vekil, müvekkili adına bağış, satış cinsinden olan sözleşmeler hariç tasarruflarda bulunabilir. Bu aşamada “Genel vekalet ile ne yapılabilir?” sorusu gündeme gelebilir. Bu vekâlet çeşidinde, vekil, müvekkili adına bağış, satış cinsinden olan sözleşmeler ve özel yetki gerektiren işlemler hariç tüm tasarruflarda bulunabilir.
Hangi Vekaletname Türlerinde Özel Yetki Gereklidir?
Belli başlı özel yetki gerektiren vekaletname türleri şunlardır:
- Özel Taşınmaz Satış,
- Arabuluculuk ve Uzlaşma Yetkileri İçeren Özel,
- Veraset/İntikal Satış,
- Şirket Kuruluş,
- Veraset ve intikale ilişkin,
- Tanıma ve tenfize ilişkin,
- Boşanma davası açmaya yarayan ya da açılmış olan boşanma davasını kabul etme yetkisi veren,
- İpotek kurmak üzere yetkilendirilmiş,
- Şirketler tarafından verilen,
- Kira sözleşmesi yapılmasına ilişkin,
- Şirketlerde hisse devrine ilişkin,
- Satış vaadi yapmaya ilişkin,
- Gayrimenkul alım ve satımına ilişkin,
- Tapuda yapılacak işlemlere ilişkin
Boş Vekaletname Ne Demek?
Boş vekaletname noter dışında düzenlenen boş evraktır. Boş vekaletname vekaleti yani yetkiyi veren kişi ile yetkiyi alan kişinin düzenlenen belgeyi imzalamasıyla meydana gelir. Noterde düzenlenen vekaletin boş vekalet belgesinden farkı ise; noterde düzenlenen vekalet belgesi için vekaleti veren kişinin imzası ile noter onayının yeterli olmasıdır. Yani noterde düzenlenen vekalette, boş vekalet aksine yetkiyi alacak kişinin imzasına ihtiyaç duyulmaz. Boş vekaleti yetki ya da temsil belgesi olarak nitelendirmek de mümkündür. Örneğin kooperatifler ya da apartman toplantılarında şahıs yerine bir başkasının vekaleten oy kullanması boş vekalet düzenlenmesi suretiyle meydana gelebilir. Boş vekalet tek bir işin görüşmesi için verilebileceği gibi geniş kapsamlı bir yetkinin verilmesini de içerebilir.
Ayrıca e-devlet platformunda bazı vekaletler boş vekalet olarak görünmektedir. Bu durum, vekaletin içeriğinin noter tarafından sisteme yansıtılmamış olmasıdır. Bu durum bir hatadan kaynaklanmaktadır.
Vekaletname Örneği ve Şahsa Verilen Vekaletname Örneği
Genel vekalet örneklerine her ne kadar google üzerinden ulaşılabiliyor olsa da bu tarz örneklere güvenmemek gerekir. Konuya dair en doğru bilgiye avukatınızdan ya da noterden ulaşabilirsiniz
İlgili Kanun Maddesi TBK 502
MADDE 502- Vekalet sözleşmesi, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir.
Vekalete ilişkin hükümler, niteliklerine uygun düştükleri ölçüde, bu Kanunda düzenlenmemiş olan iş görme sözleşmelerine de uygulanır.
Sözleşme veya teamül varsa vekil, ücrete hak kazanır.
İlgili Kanun Maddesi TBK 503
MADDE 503- Kendisine bir işin görülmesi önerilen kişi, bu işi görme konusunda resmî sıfata sahipse veya işin yapılması mesleğinin gereği ise ya da bu gibi işleri kabul edeceğini duyurmuşsa, bu öneri onun tarafından hemen reddedilmedikçe, vekâlet sözleşmesi kurulmuş sayılır.
Sonuç
Vekaletname bir şahsın başka gerçek veya tüzel şahsa, kendi adına hareket etme yetkisini verdiği ve noter tarafından düzenlenen yazılı ve resmi bir belgedir. Bu belge özünde vekalet vermeyi barındırır. Vekalet sözleşmesi ise vekilin vekalet veren kişinin hukuki ya da başka bir işini görmeyi veya işlemlerini yapmayı üstlendiği sözleşme anlamına gelmektedir. Vekalet veren şahsın 18 yaşından büyük olması, akli dengesinin yerinde olması gerekir. Yine vekaletin noter huzurunda verilmesi gerekir. Türkiye’de bulunan tüm noterler bu işlemi yapmaya yetkilidir. Vekalet verirken vekil olacak kişinin bulunması zaruri olmayıp vekil olacak şahsın kimlik fotokopisinin bulunması yeterlidir. Yani vekil tayin edilecek kişi il dışında olsa dahi bu işlem gerçekleştirilebilecektir.
Ancak vekalet verecek kişinin bu süreçte noter huzurunda bulunması zaruridir. Vekalet ücreti ise belgenin niteliğine göre değişmektedir. Kelime sayısı arttıkça notere ödenecek ücret de artış göstermektedir. Vekaletin iptali, yine noter huzurunda yalnızca vekalet verenin hazır bulunması şartıyla gerçekleştirilir. Vekalet sorgulama işlemi hem noterden hem de e-Devlet platformu üzerinden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-Devlet platformu şifresiyle gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Kişilere genel vekaletname sınırlarını aşan bazı işlemleri yaptırabilmek için özel vekaletname düzenlenmesi gerekebilir.
Merhaba bir sitede irtifat tesisi kuracağım maliklerin hepsinin onayı var hepsinden tek tek vekalet almak yerine toplu şekilde nasıl vekalet alabilirim
Sahibi oturduğu evin bir bölümünü kiralayabilir mi?
Adam vekalet vermiş ama artık o kişinin vekili olmasını istemiyor,ona güvenmiyor.neden ki iki tarafın da noterde hazır bulunması gerekiyor.tek taraflı iptal neden olmuyor.o kişinin benim üzerimdeki tüm yetkilerini çekeceğim ama o istemiyor , ne olacak ?
Sayın yetkili verasetli satış takibi için takipçiye bir ay süreli bir vekalet gönderdik işlemlerde bazı aksilikler oldu bu vermiş olduğumuz vekaletin süresi uzatılabilirmi…